Al bijna 28 jaar zet Rob Faber zich in voor de bescherming van olifanten. Vanuit de organisatie ‘Vrienden van de Olifant’ focust hij zich, samen met een klein gemotiveerd team,  op de bescherming van Aziatische en Afrikaanse olifanten. En in het bijzonder op de hulp aan weesolifantjes.

De liefde voor de olifant is groot en Rob zoekt altijd naar nieuwe manieren om een positieve bijdrage te leveren en de bescherming van de olifant. Naast ‘Vrienden van de Olifant’ (VvdO) heeft hij daarom een volgend groot project opgestart: Olifant Wereld.

Rob is er van overtuigd dat als mensen meer over de olifanten te weten komen, zij zullen beseffen hoe onmisbaar deze imposante dieren zijn. Olifant Wereld wordt een uniek educatie-, kennis- en beschermingscentrum dat hier een grote rol in zal spelen.

In persoonlijk gesprek vertelde Rob ons meer over hoe zijn affiniteit met de olifant is ontstaan en wat zijn ultieme doel is met Olifant Wereld

Waar is jouw verbinding met de olifanten ontstaan?

Eigenlijk is dat begonnen omdat ik de olifant altijd al een mooi en fascinerend dier heb gevonden. Dus startte ik met het verzamelen van olifantenbeeldjes. In 1995 werd mij duidelijk dat ik mij wilde inzetten voor de bescherming van de olifanten. In 2002 bezocht ik ‘Elephant Nature Park‘ in in Chiang Mai in Thailand. Na het zien van de uitdagingen waar deze mensen mee te kampen hadden besloot ik dit project te gaan ondersteunen. Vandaag de dag zetten we ons met VvdO in voor zes verschillende projecten in Afrika en Azië.

De achterban van VvdO is geweldig. Met Olifant Wereld is het de bedoeling dat we nog veel meer mensen betrekken bij de bescherming van de olifanten in het wild. We willen de neerwaardse spiraal stoppen en waar mogelijk naar boven ombuigen. Met Olifant Wereld kunnen we de olifanten voor uitsterven behoeden.

Wat was jouw mooiste olifant-moment?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. De mooiste olifant-momenten zijn het knuffelen met jonge olifantjes, zoals op bovenstaande foto met het olifantje Dida. Het moment waarop een babyolifantje naar je toeloopt en z’n slurf om je heen slaat is zo ontzettend bijzonder. Dat gevoel vergeet ik nooit. Een onbetaalbaar moment.

Welke landen heb jij bezocht waar olifanten leven?

Dat zijn er inmiddels aardig wat hoor. Ik heb in Kenia, Sri Lanka, Maleisisch Borneo, Thailand en Maleisië projecten bezocht.

Wat is nodig om de olifant te beschermen?

Er is veel geld nodig. Er zijn rangers nodig om de olifanten te beschermen, er zijn hekken nodig om ongenodigde gasten buiten te houden. Mens-olifant conflicten ontstaan omdat de mens vruchtbare grond in bezit neemt om er landbouwgebied van te maken. Zo wordt het leefgebied van de olifanten steeds kleiner. Boeren nemen grond in van de nationale parken en gebruiken dit omdat deze vruchtbaar zijn.

Een oplossing voor het olifant/mens conflict is bijvoorbeed een hek van bijenkorven, de angel van een bij doet de olifant pijn. Een olifant is daarom bang voor een bij en door het horen van het zoemen van een bij gaat de olifant snel weg. De boeren verdienen dan ook aan de opbrengst van de honing.
Het verbouwen van chilipepers is een andere mogelijkheid; bij het ruiken van de geur zet de olifant het op een lopen. Ook geluiden zijn effectief om zo de olifant bang te maken. Al met al zijn er meerdere opties en mogelijkheden om de mens-dier conflicten te vermijden.

Wat is het idee achter Olifant Wereld?

Met VvdO steunen we verschillende projecten, waaronder de olifantjes-weeshuizen. Er worden regelmatig weesolifantjes gered en een aantal van deze wezen zijn na jaren van verzorging terug naar de natuur gegaan en hebben zelf ook weer jongen gekregen. Ons werk is effectief en beantwoord aan het doel. Maar het aantal olifanten in het wild daalt nog steeds. Wist je dat de olifanten populatie in de afgelopen 100 jaar met 97% is gedaald?

Met de projecten die we vanuit VvdO steunen kan ik daar niets aan veranderen. Dus moeten we zoeken naar andere manieren. Met Olifant Wereld willen we de neerwaartse spiraal doorbreken, door meer mensen wereldwijd bij deze problematiek van de olifanten te betrekken. En ook actief problemen oplossen en bedreigingen weg te nemen.

Wat kunnen we verwachten van Olifant Wereld?

Mensen weten vaak niet hoe onmisbaar de rol van de olifant is in het totale ecosysteem.  Olifant Wereld wordt een informatief- en educatief kenniscentrum, dat geheel in het teken staat van het leven van de olifant. Bezoekers, van jong tot oud, kunnen er alles leren over de olifanten en hun leefgebieden. Er komt een virtuele safari, waar je in een elektrische safariwagen over hobbelige zandpaden door 4 verschillende nationale parken in Afrika en Azië rijdt. We vertonen films over de olifantjes weeshuizen op Sri Lanka, in Kenia en Zambia. En we organiseren exposities en evenementen met verschillende belangrijke thema’s.

Kortom: met Olifant Wereld kunnen wij meer mensen informeren over de huidige status van de olifant, een zeer bedreigde diersoort.

Hoe kunnen mensen bijdragen aan de realisatie van Olifant Wereld?

We bieden de mogelijkheid om olifant Wereldburger te worden. Wereldburgers krijgen een olifant Paspoort en hebben vrije toegang tot exposities van Olifant Wereld, zijn als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen en krijgen voorrang bij de evenementen die worden georganiseerd.

Maar je kunt ook letterlijk een steentje bijdragen, door een eigen naamsteen te kopen. Jouw naam of quote wordt dan gegraveerd in natuursteen en opgenomen in de ‘Muur der Wijzen’. Zolang het gebouw er staat is jouw bijdrage zichtbaar voor alle bezoekers.

Ook vanuit de Fundamentgroep en ZakenVrienden verwachten wij Olifant Wereld te kunnen steunen, om ons in te zetten voor de bescherming van de olifant in de natuur.

Wil jij meer weten over Olifant Wereld en hoe jij kan helpen en ondersteunen met de bescherming van de olifant? Kijk dan eens rond op onze website www.olifantwereld.org. Of neem contact met ons op.

Volg je ons trouwens al op Facebook of Instagram?